Foredrag Meninger Blog Arkivkælderen Om Dovregubben

Manden bag

C.V. (pdf)

Dovregubben

Ex Libris

Øland

Limfjorden

Farsø

Nuuk

Copyright

Vær dig selv - nok!

Dovregubben er en norsk bjergtrold, som optræder i Henrik Ibsens (1828 - 1906) skuespil Peer Gynt fra 1867. I skuespillet fungerer troldkongen som et symbol på norsk selvtilstrækkelighed med mottoet "Vær dig selv - nok!"

Ibsens sigte er satirisk, men det kan vel diskuteres, om satiren er rimelig. I hvert fald har jeg utrolig stor respekt for norsk etnicitet og levevis, hvor man i høj grad har sat spørgsmålstegn ved værdien af globaliseringen - og har formået at styre landet fri af EU. Selvtilstrækkelighed opfattes normalt negativt, men i min optik er det vigtigt at være funderet i sin egen oprindelse. Hvis vi ikke kender og forstår vores egen kultur, kan vi næppe heller forstå og respektere andres kultur. Netop den vaklende danske kultur og den stadig ringere respekt for alt, hvad der er dansk, er en af årsagerne til den dybe kulturelle krise i det danske samfund i vore dage. Gennem EU og de kulturradikales drøm om et multikulturelt samfund er vi blevet berøvet selve fundamentet for vores selvforståelse. Der er men ingen tvivl om, at indbyggerne i små norske samfund har et bedre liv end de fleste, netop fordi de er så stærkt funderet i tradition, kultur og vaner. Til en vis grad er det manglende udsyn vel også nemt at forklare med de høje fjelde, som ofte netop spærrer for lys og udsyn! Et godt argument for at bo på Øland! Omvendt er der næppe noget så underholdende som norske sportskommentatorer.

Sjovt nok er Ibsens figur slet ikke norsk og funderet i norsk fortælletradition, som man ellers skulle tro, men derimod - af alle - skabt af danske H. C. Andersen, der har figuren med i Elverhøj, hvor han symboliserer danskernes syn på nordmænd. Set i det perspektiv gør det måske denne hjemmesides navn mere velvalgt, end jeg selv bryder mig om.

Dovregubben fylder godt i norsk bevidsthed. Utallige børnehaver, boligforeninger, klubber og endog militære enheder er opkaldt efter Dovregubben. Dovregubben er også navnet på det største og stærkeste damplokomotiv, som nogen sinde er bygget i Norge. I perioden fra 1935 til 1942 blev der bygget syv eksemplarer af det 160 ton tunge og 22 meter lange lokomotiv med 2600 hestekræfter og en topfart på 90 km/t. Lokomotivet kunne uden besvær trække tunge godstog over Dovrefjeldet - og er dermed også et symbol på norsk styrke og snilde. Ingen tvivl om det: Nordmænd er seje...! Men det nærmer sig altså det patetiske ind i mellem. For eksempel når man stolt beretter om alle landets skilifter og i samme åndedrag betror tilhøreren, at man altså ikke selv bruger skiliften, men derimod går op ad fjeldet på god gammeldags facon..:)

Musikken til Peer Gynt er skrevet af Edward Grieg og indeholder blandt andet stykket "I Dovregubbens sal", der er blandt de mest karakteristiske og letgenkendelige kompositioner i den klassiske musik.

Musikken blev i midten af 70'erne lidt af et hit blandt danske unge, som dyrkede den symfoniske rock, der var meget moderne i de dage. Det skyldtes en indspilning med bandet Iron Duke fra Skive, som var en af de få eksponenter for den slags rock i Danmark. "In the Hall of the Mountain King" er et uddrag af suiten "Rockin' Edward", som findes på Iron Dukes første LP, "First Salvo". Jeg har produceret en lille video med musikken, hvor billederne er fra min tid i Norge:

Iron Dukes indspilning kan i vore dage måske synes en smule altmodisch, hvilket vel især skyldes de begrænsninger, der lå i teknikken i 1974, hvor specielt synthesizeren endnu var langt fra færdigudviklet. Men der er også genremæssige problemer med indspilningen. Det er svært i rockformatet at få den dynamik og spænding med, som der ligger i Griegs oprindelige forlæg for symfoniorkester. Det kan høres i følgende video, som jeg lavede i 2008, og som består af billeder taget med samme indstilling over et helt år fra vores have i den lille landsby Straumsbukta. Bygden, der ligger imponerende idyllisk i den lille bugt 35 km fra Tromsø, var i to år rammen om vores norske tilværelse - og det var her, at domæne-navnet "dovregubben" i sin tid så verdens lys!

 

Foto af lokomotiv: Selhistorie.no, tegning: Wikipedia. Musikken fra Rocking Edward er gengivet med tilladelse fra Hans Reesen, Iron Duke. Se i øvrigt copyrigth-note.

© 2011 • Jesper Hansen • Nørremarksvej 6 • Øland • 9460 Brovst • Telefon 98130201 •  Mobil 29390365  •  Mail