2014

Af Jesper Hansen, foredragsholder, fortæller, forfatter, journalist, fotograf og kommunikationsrådgiver

Opgør med vanetænkningen

Siden 2011 har jeg været en del af forfatterpanelet bag Nordjyske Stiftstidendes daglige klumme "På kanten".

Klummen er en slags minikronik, der gerne sætter tingene på spdsen - og jeg medvirker gerne til et opgør med vanetænkningen, som der er alt for meget af i dagens Danmark.

Jeg holder gerne debatoplæg og deltager i debatmøder med udgangspunkt i artiklerne i "På Kanten. " Ring og hør nærmere.

Du kan læse nogle af artiklerne ved at følge årstals-menuen foroven.

26. december:

Jul på det gamle sygehus

"Så skulle vi ikke lige klappe hesten, mens tid er – og overveje endnu en gang om det virkelig er et universitetshospital, nordjyderne har brug for?"

23. januar:

Grønlænderne renser luften:

"Medierne elskede Hammond, der altid var god for en slagkraftig overskrift – især når hun snakkede om grønlandsk selvstændighed. Til gengæld kneb det på hjemmefronten, hvor den grønlandske økonomi sank i grus, mens Inatsisartut snakkede, diskuterede og skændtes, så det bragede "

31. oktober:

Tid til selvbedrag:

"Vi får intet som helst forærende. Intet kommer af intet – bortset fra lommeuld. Og når vi bilder os ind, at det giver gevinst, når vi flytter uret frem og tilbage, opfører vi os dummere, end Darwin tillader. Som den gamle indianer sagde i sin uudgrundelige visdom: ”Kun hvid mand tror, at toget bliver længere ved flytte lokomotivet hen i den anden ende”. "

6. oktober::

Tudegrimme tatoveringer:

"Jeg forstår udmærket, at folk med tatoveringer i ansigtet har svært ved at finde arbejde. Det er tudegrimt og ækelt at se til – og det er indlysende, hvis man har piercet horn i panden, så kan man nok ikke blive præst i folkekirken"

3. oktober::

Ekstra Bladet på hospice

"Filmen rummer en scene, hvor tillidsmanden på Ekstra Bladet siger op, fordi hun ikke kan se sig selv i en medievirkelighed, hvor sex, sensationer og sjove historier er læsernes foretrukne stof. Man kan undre sig over, at hun var 15 år om at nå til den erkendelse - for i virkeligheden er journalistik ikke kunst, men bare det, der står på bagsiden af annoncerne."

11. juli::

Vikingerne slår tilbage

"På egnens gårde var der også en del jævnaldrende piger, der gerne kom på besøg hos drengene i skoven – og her trådte jeg de første besværlige skridt ad kærlighedens tornebestrøede, men sødmefyldte stier. Ikke alle pigernes fædre var lige tilfredse med det arrangement, skulle jeg hilse at sige."

13. juni 2014:

Hvis nu tyskerne havde vundet...

"Selv de mest usle, umenneskelige og uretfærdige drab blev minutiøst beskrevet og afrapporteret. Gasdoser, snitvinkler ved decapitering, tommelskruer, patronkalibre og andre smagfuldheder blev noteret ned, for intet måtte overlades til tilfældighederne – og der skulle i hvert fald ikke komme nogen bagefter og påstå, at arbejdet ikke var gjort ordentligt."

16. maj 2014:

Qvortrup er en helgen

"Vi har politikere, der har bemyndiget skattevæsenet til at betræde privat ejendom uden dommerkendelse – og som de seneste års mange sager har vist, har vi skattemyndigheder, der, hvad moral angår, får Qvortrup til at ligne en sand helgen."

18. april 2014:

Videnskab på speed

"Indrømmet! Jeg læser Illustreret Videnskab. Dette videnskabens svar på lægeromanen skrevet af journalister og videnskabsfolk på digitalt speed og højteknologisk febervildelse."

21. marts 2014:

Måger og midnatssol

"I mågens nærhed er der sex, vold, lort, larm, opportunistisk frås i tarveligt forarbejdede fødevarer – og i det hele taget et festligt leben, der på forbløffende vis ligner menneskenes. "

21. februar 2014:

En spade er en spade

"For farisæerne dyrker inklusionens evangelium, hvor vi alle ikke skal være lige, men ens. Og derfor - bortset fra lystbetonet indtagelse af kalorieholdige fødevarer - er tidens værste synd at kalde tingene ved deres rette navn. "

24. januar 2014:

Slap af!

"Vi har et – efter omstændighederne – godt og velfungerende samfund. Det virker – og når noget virker, er der som bekendt ingen grund til at reparere det. For resten har mange problemer det med at løse sig selv – bare vi venter længe nok. Så hvorfor have så travlt? "