Foredrag

Af Jesper Hansen, foredragsholder, fortæller, forfatter, journalist, fotograf og kommunikationsrådgiver

Ord og billeder - ansigt til ansigt


Den gode historie har altid interesseret mig - og med et rigt og spændende liv, hvor jeg har blandt andet har boet 14 år i Grønland og tre et halvt år i Nordnorge, er der masser af gode historier at fortælle.

Jeg deler gerne mine oplevelser og erfaringer med andre - og har derfor en række foredrag, som jeg tilbyder foreninger, skoler og andre interesserede til en pris, hvor alle kan være med.

Foredragene tager som udgangspunkt en god times tid, men kan altid tilpasses et lokalt program, så der også kan blive tid til en sang og en kop kaffe undervejs.

Udover foredragene tilbyder jeg også guidede ture i Limfjordslandet, causerier tilpasset lejligheden, festtaler og andet krydderi til en god aften.



Sagt om Jesper Hansens foredrag:



Ane Mørch, Mølleparkcentret, Brovst:

"Jesper Hansen er en fantastisk foredragsholder, der beskriver sine oplevelser på en levende og spændende måde. Han ved, hvad han snakker om og ikke til at vippe af pinden."




Ole Jensen, Foreningen Norden, Vesthimmerland:

"Det blev en oplevelsesrig aften fuld af  indtryk fra én, der følger levende med i, hvad der sker i Grønland. Store og små oplevelser i dagligdagen på arbejde og i fritiden, om kendte og ukendte mennesker, han havde mødt. Han fortalte levende og med humor uden de store armbevægelser og uden at pakke tingene for meget ind. Fortællingen blev illustreret med en række flotte og beskrivende billeder. Der blev også trukket tråde op til livet i det moderne Grønland og de problemer, der er i et samfund under udvikling og forandring."



Laust Grove Vejlstrup, tidligere redaktør på Jyllands-Posten og pressechef for den konservative folketingsgruppe:

"Overraskende kendsgerninger og hyggelige anekdoter serveret med et glimt i øjet."



Lofoten


Mellem fjelde, hvaler og klipfisk


En rejse til Lofoten er en odysse mellem fjelde, hvaler og klipfisk. Det  oplevede jeg, da jeg i   2000 boede på de forblæste øer i godt et halvt år i forbindelse med et ophold på Lofoten Folkehøjskole.

Jeg fortæller om den norske kystkultur, det spændende landskab og livet på en højskole med elever fra alle de nordiske lande. Fortællingen er ledsaget af masser af billeder af den flotte natur.


Læs mere her »


På kanten


Opgør med vanetænkningen...


Jeg har i en årrække været med  i forfatterpanelet bag Nordjyske Stiftstidendes klumme "På kanten", hvor jeg kommenterer Udkantsdanmark, Velfærds-danmark, Innovationsdanmark, Mediedanmark og ikke mindst levebrødspolitikerne og den talende klasse.

Med udgangspunkt i dagens avis lægger jeg op til debat og et opgør med vanetænktningen.


Læs mere  »

 

Kampen om Nordpolen


Et varmt emne i en kold tid


Danmark og Grønland gør krav på Nordpolen. Det samme gør Rusland. Er vi så i krig? Hvem bar retten til råstofferne i Grønlands undergrund? Og hvem skal udvinde dem? Danmark eller  Kina? Hvad laver Arktisk Råd - og hvorfor har Indien en observatørpost i rådet?

Det iskolde Arktis er tidens mest varme emne. Jeg har ikke alle svarene, men jeg kan fortælle om de nyeste tendenser i Arktisk politik.


Læs mere her »

Billeder fra foredraget "Immaqa".

En ulden historie


Gobelinerne på rådhuset i Nuuk


Rådhuset i Nuuk gemmer på et imponerende kunstværk i mødesalen: 13 gobeliner af kunstneren Hans Lynge vævet af grønlandske uld og farvet med grønlandske farver.

Det tog 17 år og fem borgmestre, inden kunstværket blev endeligt færdigt i 1998– ti år efter kunstnerens død.

Jeg var med - og fortæller historien.

Læs mere  »



Rensdyravlerne


Mellem ulve og rensdyr

Jeg har blandt andet i en periode boet sammen med en samisk familie. Selv om de færreste danskere kender ret meget til samisk kultur og rensdyravl, er der faktisk mange lighedspunkter mellem danske bønder og samiske rensdyravlere.

I dette foredrag fortæller jeg om den samiske kultur  med fokus på rensdyravlen - og så får vi selvfølgelig også forklaringen på Rudolfs røde tud.


Læs mere  »


Alt det praktiske...


Jeg kommer altid i god tid, så vi kan aftale mødets forløb. Jeg er meget fleksibel med hensyn til taletid og spørgetid og eventuelle sange. Det er Jeres arrangement -ikke mit.

Arrangøren bedes sørge for parkeringsmulighed i bekvem afstand. Alle mine fortællinger er ledsaget af billeder og plancher, som jeg medbringer på en pc. Arrangøren skal stille projektor og lærred til rådighed - og lyset skal helst kunne dæmpes under foredraget.

Hvis man ønsker det, hjælper jeg gerne med fotos, pressemeddelelser og artikler til medlemsblade inden foredraget.


Grønland

- fra fangersamfund til velfærdsstat


Grønland er fanget i et økonomisk "Dødens Gab", siger økonomerne. Hvordan det er kommet dertil, får du et bud på i dette foredrag, hvor jeg fortæller træk af den grønlandske historie garneret med egne oplevelser.


Udviklingen i Grønland er foregået med raketfart - og det har sat sig spor i et samfund og en kultur, hvor nogle klarede sig fint, mens andre blev tabt i svinget.  Da min grønlandske kone blev født, var elektricitet noget helt nyt – og i dag surfer hun på internettet.


Der er mange myter og fordomme om Grønland og grønlændere. Ikke mindst om den hurtige udvikling, som er foregået i den bedste mening, men som også har krævet sine ofre.I foredraget ”Fra Fangersamfund til Velfærdsstat” giver jeg et usentimentalt billede af det grønlandske samfund og de store økonomiske og kulturelle udfordringer, landet står over for i dag


Læs mere her.

Landmandsliv på grønlandsk


- Kan man dyrke kartofler i Grønland?


De færreste ved det, men der har været landbrug i Grønland i 1.000 år. De seneste år er klimaet i Grønland blevet mildere - og det giver helt nye muligheder for blandt andet kvægavl, kartofler og biavl. Jeg har fulgt  udviklingen tæt og fortæller i dette foredrag om udfordringerne og mulighederne for det grønlandske landbrug.


Læs artiklen "Vi vil have røde bøffer" på min blog.


Læs artiklen "Et grønlandsk bierhverv" på min blog.


Se mere her.


Immaqa

Snetossens møde med Menneskenes Land


Jeg har tilbragt 14 år i Grønland, hvor jeg de første to år lavede personaleblad for Grønlands største butikskæde. Jeg var nødt til at bruge både hundeslæde, speedbåd og helikopter for at få historierne i hus ude fra nogle af verdens mest afsides liggende bopladser.

Senere blev det til 12 år som informationschef og ”spindoktor” i Nuuk Kommune. Her tog jeg del i det daglige liv i Grønlands største by.Ofte med kameraet i hånden og ofte så der blev produceret den daglige historie til kommunens hjemmeside.

Alle disse oplevelser har jeg samlet i et lysbilledshowet ”Immaqa” – det grønlandske ord for ”måske”. For i Grønland er en aftale ikke altid en aftale.


Læs mere  »