Nordjyske Stiftstidende sidste år:

Tommelfingeren op og ned

"Nordjyske Stiftstidende i går" er en fast rubrik på avisens side to, hvor et panel af læsere på skift kommenterer gårsdagens avis. Rubrikken kaldes for tomlen, for kommentarerne gives på formen "Det var godt" og "Og mindre godt" illustreret med en tommelfinger op og en tommelfinger ned.

Jeg har været tilknyttet tommelfingerpanelet siden 1. maj 2011.

Her er mine bidrag i 2011:

31. december 2011

 

Det var godt…

Forsidebilledet og teksten om nytårsskum gik rent hjem. Sådan! Også billedet side to med vinterbaderne tog kegler – om end at det kolde gys næppe er så stort i år, som det plejer.

Den flotte fotolinje fortsætter side fire, men spørgsmålet er, om det er fisken, der er torsken.

For måske det i virkeligheden er kunderne hos fiskehandleren, der udover torsk regner med at sælge en del sushi nytårsaften. Sushi er japansk barbari, som ikke hører hjemme blandt civiliserede mennesker – og det vil ikke undre mig, hvis avisen nytårsdag kan berette om ekstraordinær travlhed på grill-baren i Sæby nytårsaften.

.

 

…Og mindre godt

To helsidesartikler sætter fokus på turismens fremtid i Nordjylland. En skam, at det ender med lidt sniksnak uden konkret indhold fra en forsker og en turistchef.

Jeg savner en analyse af, hvad afgifter og det høje danske prisniveau betyder for turisterne – specielt i lyset af at svenskerne netop har nedsat momsen på blandt andet hotel- og restaurationsbesøg.

Godt nytår!

27. december 2011

 

Det var godt…

Første avis efter den søde juletid var sådan lidt lala. Ikke store nyheder, men da store nyheder ofte er dårligt nyt, skal avisen ikke lastes for det.

Dagens gode nyhed var de mange annoncer om de kommende dages juleudsalg. For en god nordjysk krejler er det chancen for en god handel – hvis man gider bruge tiden i et stormagasin i stedet for den friske nordjyske natur.

Men ellers var der lidt langt mellem snapsene i avisen. Mon det skyldes, at avisens medarbejdere har fået for mange i julen?

.

 

…Og mindre godt

Landets politi bruger julefreden til en gang markedsføring, der viser færre indbrud i julen – dog ikke i Nordjylland, hvor man ellers har en særlig indbrudsgruppe. På den baggrund virker det besynderligt, at man nu på landsplan vil lave en såkaldt task-force til at bekæmpe indbrud.

Ordet task- force er i øvrigt en træls management-floskel. Her burde avisens medarbejder have spurgt den fine politimand, hvad der nu er i vejen med det gode danske ord indsatsstyrke?

21. december 2011

 

Det var godt…

Jeg holder meget af avisens side 2 – og ikke kun fordi siden er domicil for nærværende spalte. Nej, også fordi side 2 altid byder på et flot foto – omend netop onsdagens billede er set før på denne årstid.

Hvad med at bruge avisens dygtige fotografer og et lokalt motiv i stedet for et bureaubillede? Jeg stiller da gerne op iført julemandskostume ridende på Tyren.

 ”Nordjylland Rundt” giver et godt overblik over de vigtigste lokale begivenheder, og i ”Dagen i dag” får vi et godt bud på, hvad der vil præge mediebilledet det kommende døgn.

Her kunne man onsdag læse, at dagen var årets korteste og opkaldt efter ”Den vantro Thomas”. Faktisk en bidende kommentar til valget af Thomas Kastrup-Larsen som socialdemokratisk borgmesterkandidat i Aalborg.

.

 

…Og mindre godt

Selv om man taler om Det Kongelige Danske Socialdemokrati, er det en uskik at omtale en ny socialdemokratisk borgmesterkandidat som kronprins. Kronprins er ikke noget, man kåres til – det er noget, man fødes til.

14. december 2011

 

Det var godt…

Et foto siger mere end 1.000 ord – og forsiden viser tydeligt, at sommerhus-ejerne ved Nørlev er på’en.  Flere og større gode pressefotos, tak! Så kan man spare på ligegyldigheder som billedet af benzinhanen til omtalen af kørselsfradraget.

Spindoktor-sagen er aktuel, men uden nyhedsværdi. For det er ingen nyhed, at spindoktorerne både lyver og lækker. Det er jo deres job. Foreløbig ligner sagen spin, som skal skjule denne kendsgerning for befolkningen.

.

 

…Og mindre godt

Avisen skriver på forsiden om Euro-pagten. Det rejser flere spørgsmål end svar – og avisen burde her være lidt mere kritisk. For det er udemokratisk, når Thorning og Vestager svækker dansk selvstyre og samtidig vil sende skattekroner til de sydeuropæiske bananstater - uden at spørge befolkningen først.

Avisen legitimerer dette landssvigeri ved at citere en ekspert, som nedladende mener, at demokratiet arbejder for langsomt. Et flertal i befolkningen mener nu nok, at den sag ikke kan gå langsom nok.

10. december 2011

 

Det var godt…

For en gangs skyld svigtede avisbuddet. Det rammer hårdt, når man er vant til at læse avisen som dagens første gerning. Heldigvis var reserverne sat ind – og ved 11-tiden lå Stiften i postkassen .

Avisbudene er hverdagens helte. ”I regn og slud – avisen skal ud”. Hurra for det – for det lykkes som regel…

Lørdags-avisen var som sædvanlig en fornøjelse. Jeg faldt især for artiklen om Hirtshals, der spinder guld på stormvejret. Befriende med en ny vinkel på vejrstoffet, som efterhånden nærmer sig det hysteriske – bare det blæser en smule.

Også et fint interview med mennesket Henning G, selv om jeg undrer mig over, at der i vore dage åbenbart er en modsætning mellem mennesket og politikeren.

 

…Og mindre godt

Ritzau-artiklen om minkavlerne var uhørt negativ og tendentiøs. Ren tal-akrobatik, der viser fortsatte problemer i branchen. Hvis man læser tallene rigtigt, er der faktisk sket store forbedringer.  Hvorfor er journalister så vilde med tal, når de ikke kan regne?

26. november 2011

 

Det var godt

Lørdagsavisen var nu ikke så ring’ endda – godt redigeret med et fint mix af både gode nyheder og gode historier, der som bekendt ikke altid er de samme.

Det er en god nyhed, at Martin har succes med energibesparende LED-lamper til scenebrug.

Til gengæld er det ikke en god nyhed, men en klassisk god historie, at storbybørn ikke vil på efterskole. Tankevækkende i en tid, hvor fine eksamenspapirer vejer tungere end evnen til at klare sig selv – og hvor uddannelse kommer før dannelse. Monstro vi der har roden til landets mange problemer?

... Og mindre godt

Seks sider om en uinteressant, selvglad og hoven svensk forfatter er spild af god plads. Brug dog kræfterne på en nordjyde i stedet. Interviewet bærer rubrikken ”Mennesket”. Sludder og vrøvl – for vi blev ikke klogere på hverken mennesket eller forfatteren. Det krævede en ordentlig opstrammer. Og så var det godt, at tillægget havde en fyldig reportage om årets julesnaps – der selvfølgelig er nordjysk!

18. november 2011

 

Det var godt

Fredagens obligationsberetning fra Ritzau gjorde mig i godt humør – ikke fordi der var gode nyheder, men så lyrisk og smukt kan børssladder serveres: ”Obligationsinvestorerne sejler lystigt rundt på et stormfuldt hav, hvor vinde af skiftende styrke fra gældsfrygten i Sydeuropa blæser renterne først den ene vej og så den anden vej”.

Men jeg gad godt vide hvor mange af Stiftens læsere, der læser sådan en gang hverdagslyrik?

... Og mindre godt

Avisens brug af eksperter er irriterende. Eksperterne kan med mange ord forplumre og komplicere enhver sag – men det er selvfølgelig en gave til den dovne journalist.

Avisen har på eget initiativ talt med en jurist om Rebildsagen. Det resulterer i rent spin, som fjerner fokus fra sagen – og rokker alvorligt ved Nordjyskes troværdighed. Som læsere skal vi kunne stole på, at avisen er upartisk – og refererer vigtige lokalpolitiske spørgsmål uden at tage stilling.

I øvrigt er det tåbeligt at bruge jurister i ekspertrollen. De siger jo hvad som helst – bare det kan betale sig.

12. november 2011

 

Det var godt

Anne Randby Tofts to artikler om Sass-sagen er prisværdigt korte og ganske sobre. Fint nok, selv om det ikke lige er en lokal historie.

Men jeg synes, at det efterhånden er problematisk at bruge tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen som kilde. Han udtaler sig til højre og venstre, og det er svært at se, hvad mandens egentlige ærinde er – udover at holde sig selv i rampelyset. Som kilde er han slidt op.

Noget helt andet er, at sagen jo slet ikke handler om PET og eventuel overvågning. Når man nu er så snotdum, at man holder møder med en rocker på et værtshus, er man så ubegavet, at man end ikke kan bruges som minister.

 

... Og mindre godt

Hva’ dælen skal vi med en artikel om læbestift i det lokale dagblad? Tant og fjas, simpelthen. Brug dog kræfterne på lidt lokal og vedkommende journalistik. Artiklens præmis er, at malede læber er lækre, og at verden vil kysses. Sikke noget vrøvl. At kysse nymalede læber svarer til at slikke en Hygæa-spand for de sidste rester.

 

8. november 2011

 

Det var godt

Stor ros til avisen for at sætte fokus på det meningsløse papirnusseri på sygehusene. Og godt, at der bliver sat adresse på problemet: Gøgeungerne i DJØF.

Avisen burde dog have oplyst, at regionsrådsformand Ulla Astman som uddannet cand.scient.adm. sandsynligvis selv er medlem af DJØF - og dermed en del af problemet.

Historien får ekstra dybde på bagsiden af erhvervstillægget, hvor vi kan læse om skipper Hans Andersen, der opgav hvervet som fisker, fordi det handlede mere om papir og dokumentation end fiskeri.

Det giver håb om, at fiskerne og lægerne nu vil danne fælles front mod papirnusserne.

 

... Og mindre godt

Avisen spilder godt papir på, at drenge får dårligere studentereksamen end pigerne. Hvad er nyheden?

Det danske uddannelsessystem, der jo belønner flid, orden og bevidstløs reproduktion af viden, har altid og vil altid favorisere de flittige og veltilpassede piger frem for mænd, der jo er skabt til noget større.

30. oktober 2011

 

Det var godt

Indblik-artiklen om læserbreve fandt jeg – i sagens natur – interessant. Navlepilleri har jo altid været en spændende hobby.

Til gengæld fortaber det sig i hashtågernes gustengrå, dystre lys, hvorfor avisen denne søndag havde valgt en historie om fri hash som sin hovedhistorie. Ikke fordi der var noget galt med historien som sådan, men der er dog andre og mere presserende og aktuelle problemer i landsdelen – for eksempel togservicen.

 

... Og mindre godt

Det generer mig, at de aldrende MR-tog omtales som bumletog. Et bumletog er et tog, som standser ved alle stationer – og altså ikke nødvendigvis et gammelt tog.

Og når Laust Stoltze på side 6 omtaler kronprinsparret som kronprinseparret med et lille, overflødigt ”e”, vækker det mistanke om manglende sproglig omhu. Den gode Laust bør hurtigst spendere en omgang kvajebajere til redaktionen – og også gerne til undertegnede.

25. oktober 2011

 

Det var godt

Nordjyskes nye erhvervstillæg er et godt initiativ, der sætter fokus på dem, som skaber værdierne i vort samfund.

Desværre skæmmedes tirsdagens erhvervstillæg af alt for megen spalteplads til de såkaldte eksperter fra Aalborg Universitet. Disse verdensfjerne teoretikere ved næppe mere om erhvervslivet og ærligt arbejde end spåkonernes kaffegrums.

 

... Og mindre godt

Ingen tvivl om, at Henning G. Jensen er Aalborg en god mand. Men fire sider om, at han muligvis træder tilbage om et par år? Henning G. lever stadig – og det, så vidt jeg kan bedømme, endda i bedste velgående.

Jeg brød mig heller ikke om, at begivenheden omtales som tronskifte og efterfølgeren som kronprins. Nok er Henning G. borgmester i Aalborg, men kongelig er han alligevel ikke. Floskler og klicheer, simpelthen.

For resten blev også denne begivenhed kommenteret af et orakel fra det lokale universitet. Hvad skal vi bruge det til? Læserne kan jo godt selv lægge to og to sammen.

19. oktober 2011

 

Det var godt

De mange annoncer irriterer mange, men jeg glæder mig over dem. For annoncerne viser, at optimismen er på vej tilbage i erhvervslivet. Samtidig giver annoncerne Stiften penge i kassen, så avisen kan få råd til mere lokal kvalitetsjournalistik.

 

... Og mindre godt

Det er ikke nogen nyhed, at et ungt menneske dør af letsindig omgang med piller. Det er sket før, og det vil ske igen – uanset hvad man gør.

Rubrikken (Dræberstof blandt unge) og forsideplaceringen er med til at skabe unødig sensation om problemet – og mon ikke, der snart er en politiker, som kræver lovgivningsindsats? Så er det værd at notere sig Poul Schlüters guldkorn (anmeldelsen side 22) om, at ro om lovgivningen ofte er bedre end at løse ethvert lille problem med en ny lov.

Unødigt sensationspræget var også artiklen om, at havet muligvis stiger. De anslåede stigninger er fortsat det rene vand sammenlignet med dem på Noa’s tid.

4. oktober 2011

 

Det var godt

Omtalen af den nye regering har generelt et fint nordjysk perspektiv, som viser berettigelsen af en regional avis.

Glimrende at landet har fået et ministerium for landdistrikter – men hvorfor skal det udløse arbejdspladser i København? Jeg foreslår, at Nordjyske gør det til en mærkesag, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter flyttes til Nordjylland – og gerne her til Øland, hvor der er god plads til et fint, lille ministerium på det nu lukkede Yellow Hotel.

 

... Og mindre godt

Det er næppe bevidst, men avisens forside siger alt om den nye regering med rubrikken: Mette Frederiksen – næsten nordjysk minister.

Regeringen taler om kickstart af økonomien. Denne tåbelige og meningsløse kliche havde også fundet vej til Nordjyskes lederartikel. På journalistuddannelsen hedder den slags kildeafsmitning – og er stærkt kritisabelt.

26. september 2011

 

Det var godt

Mandags-avisen må nødvendigvis køre på rutinen. Avisen skal jo ud og ros for det. Men prioriteringen af stoffet undrer mig. Der er i lokalsektionerne så mange gode historier fra landsdelen, at en fyret håndboldtræner og en pressemeddelelse fra Ældresagen ikke burde have fundet vej til forsiden.

 

... Og mindre godt

Forleden kritiserede jeg avisen for omtalen af den såkaldte rockerkrig. Men sandelig om ikke avisen mandag gentager den stærkt kritisable historie – ganske vist i annonceform fordi avisen nu er hoppet på app-vognen. Set med reklamebriller tror jeg, at man med fordel kunne have valgt en avisside med lokalt stof.

Livet er for kort til TV-serier – og det er spørgsmålet, om fortsættelsen af Borgen er en så væsentlig kultur-begivenhed, at den fortjener en anmeldelse. Men når man nu skriver om Borgen, så bør man i det mindste stave hovedrolleindehaverens navn rigtigt – og ikke som der skrevet står: ”Sidste Babett-Knudsen”.

21. september 2011

 

Det var godt

Fint at Nordjyske kan afsløre, at Fødevarestyrelsens erhvervsfjendske bureaukrater har chikaneret nordjyske landmænd på et ulovligt grundlag.

Også ros fordi avisen følger kartoffelhøsten tæt. Men hvorfor skal kartoflerne placeres bagerst i avisen, så læseren bogstaveligt talt skal grave efter historien?

 

... Og mindre godt

Synspunkt-rubrikken på debatsiderne er Nordjyskes fornemste bidrag til den nordjyske debat. Derfor er det både upassende og irrelevant, når pladsen onsdag er overladt til en person, der hverken skriver om Nordjylland eller er bosat i landsdelen. Onsdagens Synspunkt savner enhver relevans for den nordjyske læser – og er i øvrigt noget værre vrøvl.

Historien om den såkaldte rockerkrig er dybt problematisk og burde ikke være bragt i den foreliggende form. Det støder mig voldsomt, at avisen lægger spalteplads til udtalelser fra en drabsdømt  voldsmand og vaneforbryder, som kalder sig Jønke.

17. september 2011

 

Det var godt

Michael Kocks enestående flotte og skarpe billeder af kampen mellem en spurvehøg og en tamdue var lørdagens bedste historie.

Men hvorfor er billederne forvist til side 22? De kunne sagtens have båret forsiden i stedet for en temmelig uvæsentlig historie om, at kvinder kan komme i Folketinget. Det er ligesom ikke nogen nyhed.

 

... Og mindre godt

Stiftstidende er med rette blevet rost for sin sobre og objektive dækning af valgkampen. Men det kan altså også blive for pænt. Jeg savner en skarp og kritisk vinkel på problemet med københavnere valgt i Nordjylland.

Og med udsigt til nye skatter og afgifter er der et stort behov for et nordjysk talerør. Specielt flyafgiften og mulige nye benzinskatter vil ramme landsdelen urimeligt hårdt.  

Forresten er det en fejl at omtale Helle Thorning som Danmarks nye statsminister (side 16.) Indtil videre er hun altså kun ”kongelig undersøger”.

15. september 2011

 

Det var godt

Egentlig er det århundredets nyhed, avisen har på forsiden: ”Politikere vil blande sig mindre”. Men hvem tør tro på den historie?

Mens jeg undrede mig over, at Nordjyske på trods af valgdagen stadig skrev om valgkampen, søgte mine politiker-trætte øjne tilflugt i kultur-sektionen. Her faldt jeg pladask for gobelin-kunstneren Jenny Hansen fra Hobro, der møjsommeligt væver et kunstværk om året.

Fornøjelig var også Villy Dalls hygge-sludrende artikel om Malthe Bruun – Thisted-drengen, der blev landsforvist, fordi han brød den gode tone. Lad os få nogle flere af Malthe Bruuns støbning. Så havde valgkampen sikkert ikke været så gabende kedsommelig, forudsigelig og klinisk renset for mudderkastning.

 

... Og mindre godt

Det er lidt kikset, når avisen illustrerer omtalen af Cimber Sterlings uheld forleden med et foto af en Boeing 737 fra selskabet. Det var en ATR 72, som måtte vende om og foretage en sikkerhedslanding i Kastrup.

7. september 2011

 

Det var godt

Valgkampen er ramt af metaltræthed. Den er kedelig, gabende kedelig – og det bliver avisen også, når al krudtet fyres af på valget. Men Max Melgaards anmeldelse af valgplakaterne er nu ikke så ringe.

 

... Og mindre godt

Journalistik baseret på ekspertudtalelser er en uskik. Det taler ned til læseren og efterlader indtrykket af, at avisen mener, at vi almindelige mennesker åbenbart ikke forstår en dyt. Og det kan under ingen omstændigheder bære en forside, at en række funktionærer på landsdelens største funktionærfabrik har en mening om den ny fjordforbindelse.

Avisens opsøgende reporter bør straks undersøge, om disse såkaldte eksperter bruger arbejdstiden til at drive politik. For så må de jo trækkes i løn.

Avisen meddeler, at der skal være et særligt kvinde-valgmøde i Tranum. Her bør den opsøgende reporter give os svaret på, hvorfor man har valgt en mand – borgmester Mogens Gade – som ordstyrer. Ja , jeg tænker jo mit…

3. september 2011

 

Det var godt

Flot artikel om udkantsskatten – flyafgiften. Artiklen afslører, at afgiften er et bureaukratisk makværk, som kan omgås og kun er til gavn for udenlandske storlufthavne og fremmede luftfartsselskaber.

Også fint med en afsløring af navnene på de socialdemokratiske kandidater, som støtter udkantsskatten og dermed går mod landsdelens og landets interesser.

Nu må avisens undersøgende reporter afsløre den særegne logik og de dystre, destruktive og diabolske motiver, der ligger bag. For det er ikke ædle motiver, som får ministerkandidater til at lægge afgift på et velfungerende system med private aktører og uden statsstøtte, samtidig med at man hælder millioner af skattekroner ud til DSB, der bogstaveligt talt ikke kan få forretningen til at køre.

 

... Og mindre godt

Uf da, for en tanketorsk, når avisen på side 10 skriver, at Asger Madsen fra Arentsminde kæmper for et CO2-lager. Så vidt jeg har forstået, kæmper hr. Madsen da imod et CO2-lager.

Det er også en fejl, når avisen noterer, at lørdag er øllets dag. Det er det da hver dag.

29. august 2011

 

Det var godt

Nordjyske har med serien ”Mit valg” taget et flot initiativ, som kan være med til at flytte politikken tilbage til folket. Også ros til placeringen på forsiden.

Det kan dog blive endnu bedre, hvis spørgsmålet til kandidaterne inde i bladet tager sit udgangspunkt i ”Mit valg” og ikke en abstrakt politisk problemstilling. Dagens spørgsmål om kvælstofudledningen er en ren foræring til de politikere, som elsker at fortabe sig i teknikaliteter, varm luft og overbud. Spørgsmålet handler jo i virkeligheden om, om der fortsat skal være landbrug i Danmark eller ej.

 

... Og mindre godt

Der er mildest talt ikke sammenhæng mellem foto og billedtekst på forsiden, hvor avisen noterer, at en slags protestmarch mod en tredje Limfjordsforbindelse vest om Aalborg havde samlet adskillige aalborgensere. På billedet kan jeg tælle ni deltagere – og det er altså lidt færre end det, jeg plejer at kalde adskillige.

17. august 2011

 

Det var godt

Det er godt, spændende og yderst relevant, når Nordjyske på forsiden bringer en rapport fra årets høst. Oven i købet ser det ikke så ringe ud, men landmænd ville nok ikke være landmand, hvis ikke der også er plads til lidt pessimistiske toner.

 

... Og mindre godt

Jeg savner lidt mere pågående journalistik, når SF og de radikale nu vil tilbyde eksamen på kinesisk og urdu. For eksempel kunne man spørge de nævenyttige politikere, hvilke danske sygehuspladser der skal nedlægges, for at vi får råd til sådan at lefle for udlandet. Journalisten forsøger ganske vist, men SF’eren glider med teflon-ynde som en ål fuldstændigt af på et spørgsmål om prisen. Lad os få svaret: Dronninglund? Farsø? Hobro?

Her i Nordjylland rejser sagen også spørgsmålet om vore dialekter. Må jeg foreslå, at retten til at blive eksamineret på modersmålet også skal gælde vendelboer, thyboer og himmerlændinge med flere?

 

15. august 2011

 

Det var godt

Mandags-stiften er som sædvanlig prisværdigt kortfattet og overskuelig. Det kan andre media, specielt de elektroniske lære noget af. - Hvis du ikke har noget at fortælle, så ti stille, som min gamle lærer altid sagde.

 

... Og mindre godt

Det keder mig helt usigeligt, at avisen allerede har taget hul på valgkampen – selv om valget endnu ikke er udskrevet. Må jeg foreslå, at valgstoffet anbringes i en særskilt sektion, som man kan smide ulæst ud sammen med alle reklamerne.

Avisens snigpremiere på valgkampen vil uvægerligt føre til masser af tomme løfter, masser af spil for galleriet, masser af mudderkastning og desværre også masser af tomgangs-journalistik med hypoteser og spekulationer om mulige og umulige matematiske kombinationer – en disciplin, som ellers hører sportsredaktionens tabelryttere til .

Hvis avisen vil vinde hæder, skulle man lade valgdækningen handle om folket i stedet for politikerne.

Ellers gælder det gamle råd: - Hvis du ikke har noget at fortælle, så ti stille, som min gamle lærer altid sagde.

9. august 2011

 

Det var godt

Fint med en debat om regionernes fremtid. Men det er pinligt og retorisk øregas, når visse politikere forsvarer deres taburetter ved at påstå, at en nedlæggelse vil betyde centralisering. For regionerne har jo i hele deres levetid medvirket til centralisering på de små sygehuses bekostning. Lad os få en baggrundsartikel med regionerne i tal - og en forklaring på, hvorfor flere ansatte giver dårligere service.

 

... Og mindre godt

I en tid, hvor børsmæglerne har vandholdig afføring i stedet for is i maven, risikerer vi at snakke os lige lukt ned i krisen. Her har medierne et stort ansvar – og medansvar. Så forsiderubrikken om flere års nedtur var nok ikke den mest velvalgte og kunne med fordel være ændret til rubrikken fra side 10, hvor eksperterne maner til ro.

Forresten springer jeg som regel de negative historier over – og snupper en øl og en dram i stedet. Det er måske ikke så sundt, men det ødelægger i hvert fald ikke den gode stemning.

5. august 2011

 

Det var godt

Det er spændende og relevant, når avisen beretter om venstrefløjens og miljøfanatikernes dygtige brug af hjemmesider og sociale media for at forhindre en ny og nødvendig forbindelse over Limfjorden. Man undres over, at de har tid til det.

Dagens Julius noterer ætsende, at de ældre igen må vente længere på at komme i bad. Måske skulle bro-modstanderne finde et job som hjemmehjælpere? Så går tiden i det mindste med noget fornuftigt..

 

... Og mindre godt

Historien om hestene, der ikke kom på slagteriet, hører snarere til i et pony-magasin for teenagepiger end i et seriøst dagblad. Til gengæld bør avisens opsøgende reporter finde den ansvarlige for, at politiet har brugt flere end en kvart million kroner af skatteydernes penge til at holde liv i nogle krikker. Og lad os få nogle udtalelser fra politikerne om, hvorfor det er vigtigere at bruge penge på heste end på at give vore ældre et dagligt bad.

29. juli 2011

 

Det var godt

Hårdt presset – for jeg havde hellere set nogle flere nordjyske nyheder – indrømmer jeg, at sommertemaet ”Fra sans og sommer” er ualmindeligt godt lavet. Jeg faldt pladask for Borbergs artikel om den kvieøjede Hera (eller Here), som alle ordentlige studenter har stiftet bekendtskab med. Og jeg morede mig kosteligt over at få genopfrisket historien om pat-cirkulæret – et minde fra en skøn tid  før verden gik helt af lave. Godt skrevet – lige til et 13-tal, som det hed dengang.

 

... Og mindre godt

Egentlig en morsom historie om Østerild-tossen, som skvattede ned fra træet. Jeg håber, at de tililende samaritter behandlede kvæstelserne med rigelige mængder brun jod – mod infektioner og forstyrrelse af den offentlige orden.

Men jeg savner stadig en god forklaring på, hvordan en flok narrehatte, som ikke engang kan finde ud af at klatre i træer, kan lege kispus med ordensmagten i over en uge.

22. juli 2011

 

Det var godt

Nøøøj, hvor jeg morede mig over mågen, der mørklagde Brønderslev. Og ikke mindst Nyfors-direktøren,  der også gik i sort. Han censurerede Stiftstidendes billeder og forklarede, at uheldet ikke skulle kunne ske. Hvem sagde Titanic? En god øjenåbner og advarsel mod, at vi lader os besnære af ny teknologi og teknokrater.

 

... Og mindre godt

God dækning af Østerild-sagen, omend forside-rubrikken med 3-0 efterlader indtrykket af, at det bare er sport. Nordjyskes medarbejder burde gå hårdere til politiets snakken udenom og vrøvl om dialog. Hvis side er politiet på? Demokratiets eller gadens parlaments? Det er en skandale, at en flok arbejdssky tumper sådan kan blokere en besynderlig, men dog demokratisk beslutning. Hvorfor reagerer politiet ikke med adækvate midler? Kan politiet klare en flok frådende FCK-fans, bør det være en smal sag at give en flok mahavishnuer en gang knippelsuppe og så sende dem ud at arbejde – eventuelt med at fælde træer.

 

12. juli 2011

 

Det var godt

Tak til Nordjyske, fordi avisen bringer historien om, at vore virksomheder ansætter færre nordjyder og flere udlændinge. En flot opfølgning vil sætte fokus på årsagen til problemet – det høje skattetryk, fagforeningerne, dovenskab,  ulyst til manuelt arbejde, for mange akademikere, for gode arbejdsvilkår i den offentlige sektor eller hvad årsagen nu er? Jeg ved det ikke, men håber, at Nordjyske giver svaret.

 

... Og mindre godt

Det forekommer temmelig uklart og i hvert fald ikke journalistisk begrundet, hvorfor avisen i rubrik og tekst understreger, at damen, som er imod en motorvej vest om Aalborg, er jurist. Det skulle da lige være for at skade hendes sag, for jurister er demokratiets svøbe med deres idelige kværulanteri, omsorg for bureaukratiske detaljer og hysteriske hang til formelle processer.

 

6. juli 2011

 

Det var godt

Timingen er perfekt, når avisen sætter fokus på bidende og stikkende insekter i ugens tema om følesansen. Netop nu sværmer døgnet rundt alt, hvad der kan stikke og bide ude i naturen. Må jeg foreslå en artikel om Danmarks største flueart, klægen, der tager godt for sig af både kvæg- og menneskeblod i disse dage – og så gerne en medfølende artikel om, hvorfor nogen af os er mere omsværmet af myg end andre.

 

... Og mindre godt

Historien om, at det bliver obligatorisk med elektroniske ansøgninger til de højere uddannelser om to år, er næppe interessant for andre end et par førsteårs gymnasiaster. Til gengæld kunne fadæsen være et godt afsæt til lidt dybtgående journalistik om, hvorfor det altid bliver for dyrt, for dårligt og for sent, når det offentlige indfører nye IT-systemer. Sandsynligvis bliver de danske toiletter papirløse mange år før den offentlige administration.

30. juni 2011

 

Det var godt

Jeg er helt enig med Nordjyskes anmelder, når han betegner Bjergkøbing Grand Prix som en hyggelig film. Faktisk er det den eneste norske film, som er værd at se og gense – nogensinde. Men anmelderen burde måske have dvælet lidt ved filmmusikken, som i dag betragtes som en del af den norske kulturarv – uagtet at den til nordmændenes store forbitrelse er skrevet af danske Bent Fabricius-Bjerre.

 

... Og mindre godt

Avisen er alt for pæn ved regionspolitikerne i omtalen af de kommende budgetforhandlinger. Artiklen køber præmissen om, at service og penge følges ad – men hvis politikerne udviser handlekraft og ledelse, behøver de to ting ikke at følges. Hvis der kan spares fem millioner på at lægge Sygehus Himmerland ind under Aalborg Sygehus, bør den vakse reporter spørge, hvorfor det så endnu ikke er sket.  Alt andet er udtryk for unødig nøl. Og så mangler vi forresten stadig svar på, hvordan det kan gå til, at sygehus-servicen til stadighed forringes, selv om der er blevet flere ansatte i regionen.

24. juni 2011

 

Det var godt

Gul og Gratis registrer mere præcist end nogen journalist, sociolog eller trendforsker, hvad der rører sig i det nordjyske. Fredag var der ikke mindre end 117 tilbud på havemaskiner og -møbler. Men mest interessant var alligevel et tilbud om en 70 kilos ambolt (lidt slidt men i fin stand) til 800 kr. Sådan en har jeg altid ønsket mig!

 

... Og mindre godt

Så blev det solcremens tur i den endeløse føljeton om nordjydernes foragt for tidens sundhedsapostle. ”Vi sløser med solcremen” hedder den alarmerende overskrift til historien, der viser en mikroskopisk forskel mellem nordjyders og københavneres brug af solcreme. Det giver et skævt billede af Nordjylland, når avisen fuldstændig ukritisk refererer alle disse sundhedsundersøgelser.

For i virkeligheden er det et sundhedstegn, når nordjyderne ikke føler sig syge og derfor ikke hopper på det første det bedste påfund, skabt af en uskøn alliance af såkaldte eksperter og en sundhedsindustri på jagt efter nye afsætningsmuligheder.

17. juni 2011

 

Det var godt

Det er godt, at NORDJYSKE deltager i samarbejdet om ”Avisen i undervisningen”, der i år sætter fokus på pligt og ret. Meget ville se anderledes ud i Danmark, hvis nogle flere gjorde deres pligt frem for at kræve deres ret. Jeg håber, at redaktionen vil følge temaet tæt efter sommerferien – og måske se nærmere på, om der er forskel på opfattelsen af ret og pligt mellem Nordjylland og København.

 

... Og mindre godt

Friii er et temmelig underligt tillæg uden synlig redaktionel ide. På den ene side bringer tillægget gode og relevante historier om den nordjyske natur, for eksempel fredagens historie om Botanisk Forenings grund i Hammer Bakker. På den anden side er tillægget fyldt med omtale af mobiltelefoner og lignende - for det meste tekstreklame uden en særlig nordjysk vinkel. Den slags stof hører ærlig talt ikke hjemme i en betalingsavis. En redaktionel opstramning af Friii er stærkt tiltrængt.

16. juni 2011

 

Det var godt

Godt at avisen følger nærhedsprincippet og forfølger Østerild-sagen på forsiden, mens de almindelige politiske trakasserier og udenrigsstoffet forvises til en mere ydmyg placering. For min skyld kan Nordjyske godt overlade Ritzau-stoffet fra Christiansborg og resten af verden til andre media og så koncentrere sig om det, som avisen er bedst til – lokale historier.

 

... Og mindre godt

Trist at Stiftstidendes mandlige reporter i en omtale af et fitness-arrangement i Hadsund lader sig spænde for det offentliges Stasi-propagandavogn i tidens bestræbelser på at få mænd til at opføre sig som kvinder. Historiens præmis er, at mænd får det bedre, når de er sunde, magre, lever længere og går til lægen lige så tit som kvinder. Lidt kritisk journalistik ville afsløre, at mænd får det bedre, hvis samfundet og ikke mindst kvinderne lader os være i fred i stedet for at voldtage vores natur.

4. juni 2011

 

Det var godt

Forsidebilledet er et dejligt, klassisk pressefoto af en faldskærmsspringers landgang, som bliver til en vandgang. Fotoet vise den professionelle fotografs berettigelse i en genre, der ellers skæmmes af internettets uskarpe, dårligt belyste mobil-fotos taget af glade 112-tosser. Lad os få flere (gode) pressefotos i avisen.

 

... Og mindre godt

Fint nok at Aalborg kommune vil have betaling for oprydningen i Skovdalen efter et alternativt karneval. Det er også i orden, at Nordjyske prøver at få en juridisk ekspertkommentar til spørgsmålet. Men det kunne nu også være interessant at vide, hvor meget Aalborg Karneval betaler for at bruge Vesterbro, oprydning  med mere – og hvor meget karnevallet eventuelt får i offentligt tilskud. Og hvem betaler forresten for oprydningen, når pissende og bøvsende fodboldfans drager hujende og hærgende gennem byen?

28. maj 2011

 

Det var godt

Bagsidens tegneserier er et lille dagligt lyspunkt – specielt den aldersstegne Lidenlund, som stammer fra dengang, før verden gik af lave. Gantriis rammer livet i lillebyen kærligt, underfundigt og præcist – og selv om tegneren døde i 1989, har serien stadig et budskab til læserne i dag. Det  tjener Stiftstidende til ære, at man holder liv i en ellers afdød serie.

 

... Og mindre godt

Artiklen om Olafur Eliassons nye vartegn for et midtjysk kunstmuseum hører ikke rigtig hjemme i en nordjysk lokalavis. Men det kunne nu være interessant at vide, hvor de 62 millioner kroner, som kunstværket angiveligt har kostet, kommer fra. For det lyder ærlig talt som en rigtig Århus-historie – og den islandske kunstner har sikkert grinet hele vejen hen til banken, som formentlig ikke er islandsk.

20. maj 2011

 

Det var godt

Ros til avisens tema om det nordjyske indbrudsboom. Nu ser vi frem til, at NORDJYSKE bider sig fast i den sag. For indbrudsboomet er en trussel mod traditionel nordjysk levevis, hvor det aldrig før har været nødvendigt at låse døren på landet.  Jeg håber, at avisens dygtige reportere i de kommende dage vil give os svar på, hvad politireformen har betydet – og hvorfor politiet mener, at den gode, gamle landbetjent ikke længere har en fremtid i landsdelen.

 

... Og mindre godt

Når avisen refererer regionens personaleredegørelse og jublende fortæller, at mangfoldigheden blandt de ansatte er øget, bliver reporteren offer for rent spin, så han helt glemmer at spørge regionspolitikerne, hvordan det kan gå til, at antallet af ansatte i regionen fortsat stiger, på trods af at servicen i det nordjyske sygehusvæsen til stadighed forringes

16. maj 2011

 

Det var godt

Bertel Bavngaards jagthistorier er altid et lyspunkt. Bavngaard er mand for gode og saftige historier med både vid og bid – og altid solidarisk med jægerne, der ellers ofte lægges for had i medierne. I mandagens avis læste jeg med stor fornøjelse historien om Bavngaards første buk og ikke mindst historien om, hvordan man afliver løse katte i naturen.

 

…Og mindre godt

Når NORDJYSKEs lederskribent mener, at Helle Thorning-Schmidt er blevet formand for Socialdemokraterne på grund af sine evner, tyder det på manglende indsigt hos lederskribenten. Thorning er et nul og et blålys, har intet at byde på, har aldrig haft det og vil aldrig få det.

 

 

 

Retur

 

 

 

© 2012 • Jesper Hansen • Nørremarksvej 6 • Øland • 9460 Brovst • Telefon 98130201 •  Mobil 29390365  •  Mail