Nordjyske Stiftstidende i går

Tommelfingeren op og ned

"Nordjyske Stiftstidende i går" er en fast rubrik på avisens side to, hvor et panel af læsere på skift kommenterer gårsdagens avis. Rubrikken kaldes for tomlen, for kommentarerne gives på formen "Det var godt" og "Og mindre godt" illustreret med en tommelfinger op og en tommelfinger ned.

Jeg har været tilknyttet tommelfingerpanelet siden 1. maj 2011.

 

2011

27. december 2012

 

Det var godt… 

Flot tema om landsdelen, der trafikalt udsultes på grund af den inderligt overflødige Fehmern-forbindelse. Avisen bør gå de nordjyske politikere på klingen, så vi kan få genetableret den nordjyske trafikmafia. Lad os høre, om de stemmer nej til en ny Storstrømsbro, hvis ikke vi får den tredje forbindelse over Limfjorden.

  

…Og mindre godt

På side 2 kan man læse et oplæg til en artikel i Aalborg-sektionen om grønlænderes ofte svære kår i Danmark. Artiklen burde stå i hovedavisen, for det har da almen interesse at vide, at myndighederne behandler danske statsborgere dårligere end en horde udlændinge, som næppe kan tilpasse sig det danske samfund. Det er en skandale, der burde have fundet vej til forsiden.

Kulturredaktionens forfatter-serie er fuldstændigt malplaceret i landsdelens avis. Hvad er der i vejen med vore egne kunstnere? Susi og Leo siger sikkert nordjyderne mere end en fin, men ukendt norsk forfatter. Det er kultursnobberi af værste skuffe.

14. december 2012

 

Det var godt… 

Fint nok, at komikeren Niels Hausgaard mener, at livet i Udkantsdanmark ikke er for pattebørn – men hvorfor ikke sige ligeud, at livet på landet er for mandfolk, der hverken bryder sig om sniksnak eller tænketankstænkere?

Resultatet af udkantsministerens fine tænketank virker både pauvert og fantasiforladt – og jeg kunne godt have tænkt mig en mere fyldestgørende og kritisk dækning med lokale kommentarer.

  

…Og mindre godt

Avisen kan fortælle, at hver femte dansker har cyklet i beruset tilstand. Jeg har svært ved at få øje på det bemærkelsesværdige i, at 80 procent af danskerne er ædru, når de cykler.

Det er også en uskik, når den slags historier serveres med rubrikken ”Vi cykler fulde rundt”. Det er muligt, at Stiftstidendes redaktion tilhører den berusede femtedel af befolkningen, men det er en grov insinuation, når avisen antyder, at vi læsere cykler fulde rundt. Jeg kan for eksempel aldrig finde på at cykle.

26. november 2012

 

Det var godt… 

Dagens bedste nyhed er, at ”Forbrydelsen” er slut. Jeg deler ikke anmeldernes hysteriske begejstring for denne alenlange føljeton, der hverken er spændende, realistisk eller sjov – og med et lydspor, der kan give katten nervøse trækninger.

Nordjyske bør overveje, om TV-serier er så væsentlige, at avisen skal anmelde dem. Kræfterne er måske bedre anvendt på nogle af landsdelens mange spændende og folkelige kulturbegivenheder – for eksempel julefrokosten i Sindal, der åbenbart var mere sindsoprivende end selv ”Forbrydelsen”.

  

…Og mindre godt

Jeg forstår ikke helt borgmester Boelt, når han farer i harnisk over, at politiet fejlagtigt fortalte, at man havde lukket julefrokosten i Sindal. Nu er Sindals julefrokost landskendt – og der skal nok komme gang i forsalget til næste års halbal i Sindal. Blandt kendere er det lidt af et kvalitetsstempel, når politiet bliver tilkaldt og oven i købet lukker julefrokosten.

25. november 2012

 

Det var godt… 

Gamle aviser er gode til at pakke fisk ind i. Det er stort set det pæneste, der kan siges om en søndagsavis, der virkelig var på det jævne med masser af Ritzau-stof og rutinepræget rygmarvsjournalistik, som for eksempel årstidsartiklerne om Julekalenderen og alkohol. Eneste lyspunkter var artiklerne om skoleskibet Danmark, der nu trues af en radikal minister, guitarfornyeren Jimi Hendrix og som altid Nørhaves Ordjyske.

  

…Og mindre godt

Artiklen om iPad til skoleeleverne rejser flere spørgsmål, end den besvarer.  Den hører ikke hjemme på forsiden, for det er hverken en særlig nordjysk historie eller en nyhed. Masser af politikere har før forsøgt at købe sig til popularitet ved at dele julegaver ud på skatteydernes regning.

Jeg savner svar på, hvorfor børn skulle blive dygtigere og lykkeligere med iPad, når kærlighed, omsorg og engagement kan gøre det.

En lille rubrik side 2 fortæller, at en sag samler støv i et ministerium. Det er desværre heller ikke en nyhed.

20. november 2012

 

Det var godt… 

Artiklerne om jernbanebroen giver stof til eftertanke i en tid, hvor vi bruger milliarder på det danske uddannelsessystem og samtidig sender al arbejdet ud af landet til polakker og italienere, der heller ikke kan finde ud af det. Hvem har ansvaret for dette galmandsværk? Her er en opgave for avisens gravende reporter, for uanset hvad tragikministeren mener, bør hovederne rulle som kugler i en bowlingturnering.

  

…Og mindre godt

Det er for ringe, når avisen spiser læserne af med et Ritzau-telegram om SAS-sagen. Her burde der være lokale kommentarer fra for eksempel lufthavnschefen og flypendlerne, der bruger SAS hver eneste dag.

To læserbreve fortæller, at arbejdet med at reparere jernbanebroen tog væsentligt kortere tid, da broen blev påsejlet i 1956 og 1958, selv om skaderne var større.  Det er lidt pinligt, at avisen ikke selv har fundet den oplysning.

I artiklen om kulfærgen tales om innovation. Hvad er der nu galt med det gode, gamle danske ord ”fornyelse”?

3. november 2012

 

Det var godt… 

Der er tilløb til god, undersøgende journalistik i artiklerne om el-selskabernes salgsmetoder. Jeg håber, NORDJYSKE følger op og undersøger el-selskabernes engagement i fibernettet og lignende. El-selskaberne er ejet af forbrugerne for at producere el billigst muligt – og ikke for at bruge pengene til velgørenhed, foreninger, fibernet og andet tant og fjas.

  

…Og mindre godt

Et modeudtryk som task force er sprogligt sjusk – og så i en rubrik! Det er muligvis smart blandt offentlige chefer og politikere at sige task force – men på dansk kan man lige så godt sige indsatsgruppe, arbejdsgruppe, konsulenter, rådgivere eller noget helt femte. At kalde en gruppe specialister for task force er ikke andet end lir og varm luft.

Jeg står uforstående over for weekend-tillæggets alenlange interviews i serien ”Mennesket”. En dygtig journalist bør kunne koncentrere og formidle stoffet – uden at læseren bliver træt og på væsentligt mindre plads.

17. oktober 2012

 

Det var godt… 

”Kram”-tillægget er en god nyskabelse. Egentlig gammel vin på nye flasker – Gul og gratis i samme indpakning, som fiskehandleren bruger. Men stoffet rammer bredt i målgruppen, og de faste rubrikker byder på spændende læsning.

Men det virker som en oprydning på pulterkammeret, når tillægget interviewer renegaten Frank Jensen. Det havde været sjovere med en nordjyde bosat i Nordjylland. Det er også kikset, når tillægget omtaler årets første nattefrost – og illustrerer med er arkivfoto. Sov alle avisens fotografer monstro over sig både den 11. og 12. oktober?

  

…Og mindre godt

Den er også helt gal med fotoet i af ulven i Nationalpark Thy. Når denne (vandre)historie for en gangs skyld er dokumenteret med et ordentligt foto, er det synd, at det bliver hæftet på den modstående side i en enkelt spalte. Onsdagsavisen var i det hele taget plaget af mange historier, der umotiveret går over begge sider på opslaget. Mere ombrydnings-omhú ønskes.

 

27. september 2012

 

Det var godt… 

Jeg har en mistanke om, at artiklen om receptfejl er søsat af Apotekerforeningens spindoktor. Historien passer i foreningens kram – men problemet er reelt nok. Søren Bak giver den landsdækkende historie en fin lokal vinkel ved at snakke med apotekeren i Nørresundby.

  

…Og mindre godt

Jeg savner ”Tryk16” i kulturtillægget. Erstatningen ”Herfra” er det rene sniksnak. Mikael K skriver gode sange, men det er ikke det samme som at lave en god klumme – og torsdagens udgave er blot et dagbogsnotat. Særlig interessant for nordjyder er den næppe. Lad os få kulturredaktionens velskrivende medarbejdere tilbage på pladsen.

Samme kulturredaktion introducerer en cykelkalender og besværer sig over, at folk ikke bruger cykelhjelme. Hva’ dælen har cykelhjelme med kultur at gøre? Jeg længes tilbage til Tom Kristensens dage, hvor kulturmedarbejdere længtes mod skibskatastrofer og voldsom død.

 

7. september 2012

 

Det var godt… 

Jeg elsker gode billeder, så det var godt, at avisen havde fundet plads til ikke mindre end fire fotos af chimpansen Jutta fra Aalborg Zoo.

Henning Baggers billeder er sjove – og jeg håber nu, at de finder vej til avisens arkiv. For billederne kan da også bruges, når avisen mangler genrebilleder til de politiske historier. Prøv selv at klippe et par af chimpansebillederne ind i stedet for  Corydon og Thulesen Dahl i omtalen af finanslovforhandlingerne…

  

…Og mindre godt

Under rubrikken ”Digitalt” byder tillægget Friii hver uge på et par siders tekstreklame fra forskellige virksomheder i IT-branchen – mobiltelefoner, I-pads og pods, pc’er og andet isenkram. Det er inderligt ligegyldigt fyldstof i et ellers fint tillæg.

Når tillægget nu hedder Friii, er det malplaceret med computere og mobiltelefoner – for den slags moderne isenkram gør os til slaver – ikke frie mennesker.

 

10. august 2012

 

Det var godt… 

Et kendt rederi og det engelske turistråd får en fin omtale – grænsende til reklame i tillægget Friii. Derfor er det godt, at man nederst i artiklen gør opmærksom på, at det også er de pågældende virksomheder, der har inviteret avisen til England. En slags varedeklaration, som fortæller læserne, at man nok skal tage de rosende ord med et gran salt.

Det vil være fint, hvis det princip videreføres til andre områder, for eksempel når man omtaler produkter, virksomheder, offentlige instanser og institutioner på baggrund af henvendelser fra en informationsmedarbejder eller en pressemeddelelse - og ikke god gammeldags opsøgende journalistik.

 

 

…Og mindre godt

I en lille notits fortæller avisen, at DR har valgt ny studievært til X-Factor. Åh, hvor uinteressant…

Det er forresten en gammel og temmelig fortærsket nyhed, når Friii kan oplyse, at Norge er verdens dyreste land. Vore norske brødre sætter jo en stor ære i at være verdens bedste til et eller andet – og da de hverken har verdens bedste køkken, humorister eller grand prix-sangere, satsede de i stedet på prisniveauet.

7. august 2012

 

Det var godt… 

Dagens bedste artikel var selvfølgelig omtalen af min gamle far i anledning af hans 80 års fødselsdag. Navnestoffet er en fin service og godt stof. Lidt upåagtet måske, men i en lokal avis som Stiften stærk journalistik. Her kan man følge med i nordjydernes gøren og laden, liv og død – og hvis man ellers kan huske stoffet, er navnesiderne en uvurderlig kilde til at begå sig i Nordjylland.

 

 

…Og mindre godt

Medierne – NORDJYSKE inklusive - har den seneste tid været præget af reklamer for landsdelens mange uddannelsesinstitutioner. Det er spild af penge, når offentlige institutioner og skoler bruger budgetterne på markedsføring frem for undervisning – og det er en oplagt sag for avisens gravende reporter at undersøge, hvad denne pseudo-konkurrence koster skatteyderne. Samtidig kan avisen naturligvis demonstrere, at der er vandtætte skodder mellem redaktionen og annonceafdelingen. 

9. juli 2012

 

Det var godt…

Mandag, agurke- og ferietid er en ualmindelig grim kombination – og det er godt, at avisen i det hele taget udkommer under disse omstændigheder. Dagens bedste historie var om folkevognstræffet i Øster Hurup.

 

…Og mindre godt

Hovedsektionen var præget af ligegyldige og rutineprægede historier. Badmintonstjernens mormor kan i hvert fald ikke bære både en forside og et dobbeltopslag.

Til gengæld var lokalsektionen en sand perlerække af beretninger fra det nordjyske sommerland – og redaktionen kan med fordel hente nogle historier her til hovedsektionen. Historierne om livet i de små byer er mere interessant end en opdragende artikel om kørselspolitik, lidt lommefilosofi om lidenskaber og badmintonstjernens mormor.

Historien om pigen fra Ipanema var godt tænkt, men faldt igennem på for meget sniksnak.

Et telegram fra døgnrapporten fortæller om en mand fra Læsø, der er rigtig glad for at spise ude. Jeg vil blive rigtig, rigtig glad, hvis redaktionen vil forklare mig gradsforskellen på glad og rigtig glad.

 

6. juli 2012

 

Det var godt…

To rubrikker i Erhverv: ”Gyllens gyldne fremtidsudsigt” og ”Gevinster i gratis rådgivning”. Erhvervsredaktionen havde åbenbart en rigtig G-dag – og det er da rosværdigt, at det ellers lidt tørre erhvervsstof pakkes ind i bogstavrim og gode fængende overskrifter.

 

…Og mindre godt

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstod dagens leder.  Måske en ekstra gennemskrivning kunne have gjort den lidt mere tydelig?

Generelt får landets mange festivaler alt for megen omtale i medierne. Godt at Stiften har forvist stoffet til lokalsiderne. For festivalerne er ikke andet end vore dages svar på tidligere tiders omrejsende tivolier.

Men jeg kunne godt tænke mig, at avisens undersøgende reporter kigger nærmere på festival-støjen. Det er sikkert de færreste nibenitter, der tænker på, at deres lille fede festivals ”økonomiske boost til det lokale erhvervsliv ”brager lige ind i soveværelserne med bas og trommer her på Øland – seks kilometer væk.

 

27. juni 2012

 

Det var godt…

Som svoren modstander af gigant-sygehuse, der tager sigte på at etablere såkaldte faglige miljøer frem for menneskelig behandling, har jeg svært ved at dele såvel regionspolitikernes, sygehusledelsens som avisens begejstring for, at det nye giganthospital er kommet et skridt nærmere.

Når arkitekter slår streger, bliver det som oftest form frem for funktion – og der skal med garanti bygges om adskillige gange, når sygehuset engang bliver færdigt. Det bliver en gøgeunge, som suger al kraft ud af landsdelens øvrige sygehuse – og NORDJYSKE bør være mere kritisk i sin fremtidige dækning af sygehuset.

 

…Og mindre godt

Onsdagsavisen var i øvrigt præget af mange gode og læseværdige artikler, som fint dækkede døgnets mange begivenheder. Der var faktisk så meget tekst, at jeg godt kunne ønske mig lidt flere annoncer.

En undersøgelse viser, at vi arbejder mindre, end vi tror. Tjaah, som Jacob Haugaard siger: Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge…

 

24. juni 2012

 

Det var godt…

Interessant at et flertal ønsker stærekasser.

Jeg savner dog lidt perspektiv i historien. Mon det havde givet samme resultat, hvis man havde spurgt, om folk ønsker et overvågningssamfund? Hvad er forskellen på en stærekasse og en robotstøvsøger? Menneskelig kontakt betyder meget – uanset om vi taler hjemmehjælp eller politi. Ønsker vi virkelig et samfund, hvor den enkelte overvåges af kameraer overalt? Hvad betyder fraværet af den menneskelige faktor for retsopfattelsen? Er al den ny teknologi løsningen – bare fordi det kan lade sig gøre?

 

…Og mindre godt

Ritzau fortæller, at Margrethe Vestager og Claus Hjort SMS’ede sammen før skatteaftalen. Det er et godt eksempel på moderne politisk journalistik, der handler mere om spin og taktik end substans. Det er den slags, der gør danskerne trætte af politik, som Nørhave ganske rigtigt bemærker i ”Ugen der gik”.

Forsiderubrikken lugter af følelsesporno.  ”Line fik tre dage som mor.” Uanset om barnet er fjernet eller ej, er hun stadig mor – og rubrikken er derfor også noget sludder.

 

14. juni 2012

 

Det var godt…

Det er nu ret betryggende, at avisen i en kortfattet, men interessant Ritzau-artikel kan fortælle, at Anne og Jens fortsat er almindelige navne i vort lille og hårdt prøvede land.

 

…Og mindre godt

Dahlin-sagen henslæber stadig tilværelsen i Aalborg-sektionen. Sagen handler om et væsentligt problem for det danske Rigsfællesskab – og bør derfor stå i avisens hovedsektion.

I artiklen om de kommende dages politiske gedemarked på Bornholm hedder det, at tusindvis af politikere, meningsdannere og folk fra organisationer, partier og NGO’er deltager. Med en sådan udsøgt deltagerskare er det demagogi og falsk reklame at kalde mødet for et ”folkemøde” – og det vil klæde Nordjyske, hvis avisen husker at sætte ordet i citationstegn.

Forresten må det være en opgave for avisens gravende reportere at undersøge, hvor mange af deltagerne i gedemarkedet, der selv betaler for turen til solskinsøen.

Avisen skriver, at hammeren skal falde hårdt for sorte håndværkere. Det lugter af  racisme…

11. juni 2012

 

Det var godt…

En lille notits om Brandvæsenet, der var rykket ud med en større styrke på grund af røglugt på Christiansborg, pirrer fantasien. Om føje år vil det sikkert være en større politistyrke, der rykker ud for at slukke smøgen på Borgen.

Staten skal overtage el-nettet. En opgave for Sikringsstyrelsen? Jeg frygter, at det vil gå med strømmen som med togene – kun strøm nord for fjorden halvdelen af året. Avisen bør følge denne sag tæt.

 

…Og mindre godt

Historien om Jesper Dahlin, der er kommet i klemme mellem dansk og færøsk ret, er væsentlig og burde stå i hovedavisen i stedet for lokalsektionen.

Fængselsvæsenet mener, at ”kompetencer inden for restaurationsbranchen” kan hjælpe de indsatte videre i livet. Sjovt nok bekræfter det blot min værste fordomme om restaurationsbranchen. Og mon ikke fængselsfolkene vil give mig ret i – når de er blevet ædru – at det netop er fangernes kompetencer inden for restaurationsbranchen, der har sendt dem i tugthuset?

10. juni 2012

 

Det var godt…

Fin artikel om bosteder, selv om jeg nok ikke tror, at flere uddannede, forstående og snakkende pædagoger løser problemet – men nordjysk sværindustri er det i hvert fald. Forresten savner jeg stadig en debat om, hvor meget vi vil betale for at få disse uanbringelige unge passet.

Jeg faldt også for F-16-piloten, der ikke ville opgive drømmen, Ordjyske var som sædvanlig til at blive klog på, og der var en fin vinkel på pirat-historien. Som årgang 58 nød jeg også kultursiderne om de glade tressere – især artiklen om mono og stereo.

Dagens absolutte pletskud var Ugen Der Gik med Karin Pedersens lammende kritik af moderne politisk journalistik på TV. Det er sidste spalte side 2 i Indsigt– læs den!

   

…Og mindre godt

På side 34-35 i første sektion var der en artikel om stress. På forsiden var der en henvisning til samme artikel i Indsigt -tillægget. Da Indsigt kun var på 24 sider, blev jeg voldsomt stresset af at lede efter artiklen. 

29. maj 2012

 

Det var godt…

Interessant og velafbalanceret Tema om saltlageret. Men hvorfor skal modstanderne blande EU ind i sagen? Det kan da aldrig rage bureaukraterne i Bruxelles så meget som et gram sydesalt fra Læsø, hvad vi gør i Danmark.

Jeg hyggede mig også med Ritzau-artiklen om fugle med skæg og blå briller. Det er bare ikke en nyhed. Allerede Odin havde jo Hugin og Munin til at holde sig orienteret. På en god dag mener jeg, at Nordjyske er vore dages svar på Odins ravne.

   

…Og mindre godt

Verden vil bedrages, så nu hedder en god gammeldags varmemester ”tværfaglig energioperatør”. Varm luft, blålys, kildeafsmitning, ukritisk journalistik og tekstreklame for Mariager Kommune og det såkaldteTech College.

Intet interesserer mig mindre end at en ung pige med stjernedrømme tabte Melodi Grand Prix. I det hele taget irriterer det, når aviser skriver om alle disse talent-konkurrencer i TV. Det er en pseudo-virkelighed – langt fra læsernes verden.

16. maj 2012

 

Det var godt…

Onsdagsavisen bød på flere gode historier, som dog burde være fulgt til dørs med lidt kritisk journalistik.

Hvorfor er politiet magtesløst over for en ungarsk chauffør, der vandaliserer en dansk have? Havde det været en dansk chauffør, skulle ordensmagten nok have været der med blyanten.

Uanset at jeg deler Ulla Astmanns drøm om egen helikopter, forekommer det mig fortsat ulogisk, at lægehelikopterne ikke drives i flyvevåbnets regi – særlig i lyset af planerne om at spare den lokale redningshelikopter. Det hænger ikke sammen, lugter af kassetænkning og kræver aktiv journalistisk opfølgning.

   

…Og mindre godt

Hvad kommer det os ved, at fire rektorer har en passion for elektriske tog? Det ligner utidig indblanding i trafikdebatten grænsende til embedsmisbrug, når de anbefaler en letbane. Hvis de studerende på landsdelens højere uddannelser er så dumme, at de ikke kan finde i skole uden en letbane, bør de nok finde en anden beskæftigelse.

7. maj 2012

 

Det var godt…

Jeg glæder mig, når avisen kan lære mig noget – for eksempel at der er konkurrencer i at lave mælkeskum. Det må være et tidens tegn, når man nu kan blive verdensmester i at producere skum, der jo ikke er andet end varm luft.

   

…Og mindre godt

Jeg giver ikke fem bækkenskåle nat-urin for en undersøgelse, der viser, at patienterne på de nordjyske sygehuse har haft en god oplevelse. Som bekendt får man svar, som man spørger. Og repræsentativ er undersøgelsen jo ikke, når alle dem, som døde af behandlingen, ikke kan svare. Nordjyskes journalister bør altid være på vagt, når offentlige institutioner kommer med den slags pseudo-undersøgelser.

AaB er nede på kun to udenlandske spillere. Derfor virker det paradoksalt, at avisen skriver ”The young guns…” på forsiden af sports-sektionen. Udtryk som skarpretter, spilovertag, tandløse Brøndby og ”Vi går på banen for at vinde…” gør reportagerne fra søndagens sejr til en sproglig plage – selv om sejren jo er en klassisk nyhed.

30. april 2012

 

Det var godt…

Annoncer kan sagtens være godt læsestof. På side 3 inviterer en minkavler til åbent hus. Jeg håber, at avisen følger denne begivenhed op – for minkavl er et væsentligt nordjysk erhverv, der i mange år er blevet mishandlet af medier og miljøorganisationer. Med annoncen inviterer minkavlerne avisen til at gøre skaden god igen.

   

…Og mindre godt

Jeg savner en debat om bosteder – ikke så meget om det ene eller andet bosted og deres pædagogiske principper – men om prisen. Mon ikke man kunne finde et alternativ til at bruge næsten 100.000 om måneden på at passe en uopdragen unge .

Overskrift side 4: Sønderjysk brand på hotel var påsat. Hvad er en sønderjysk brand? Kunne man tænke sig en nordjysk brand på samme hotel? Eller skulle der måske have stået Brand på sønderjysk hotel var påsat?

Aviser skal først og fremmest bringe nyheder. Der er derfor ingen grund til at skrive om det, når AaB taber.

19. april 2012

 

Det var godt…

Tryk16-klummen i kulturtillægget er gået hen og blevet et af mine yndlingshjørner i avisen. Veloplagt spiddes tidens tendenser af avisens medarbejdere. - Clements snak er en lang hyletone, fastslår Per Pilekjær. Jeg kunne ikke have sagt det bedre…

Bent Vinn Nielsens essay om boghandlere er et fint tænkt apropos til Ordkraft. Og i vore dage kan man kun holde af en forfatter, der foretrækker fyldepen frem for pc. Han bakkes op af Jens Henneberg, der slår fast, at de moderne tekniske muligheder gør, at vi bliver oversvømmet med bras. Samme Henneberg har et godt råd til forfatterspirerne: - Behersk det danske sprog. Tænk, at vi er faldet så dybt, at det råd er nødvendigt.

 

…Og mindre godt

Forsiderubrikken ”Historisk dag i Rebild” skyder over målet – ikke at jeg vil afvise, at det er en historisk begivenhed, når man fyrer tre kommunalchefer, men det ville nu have større historisk betydning, hvis det var de ansvarlige – politikerne – der var blevet fyret.

7. april 2012

 

Det var godt…

Interessant artikel om UCN, der nu gør det muligt for de unge at studere – uden at forlade hjemegnen. Et godt initiativ til efterfølgelse på Aalborg Universitet, som jo nemt kan deles i ni lige store dele til hver af de nordjyske kommuner. Det ville være udkantspolitik, som giver resultater – men det bliver nok svært at få de fine akademikere væk fra Aalborgs cafeer og ud på de lokale krostuer.

 

…Og mindre godt

Artiklen om Sohn og PET indeholder en mærkelig passus om, at en koldkrigsforsker i PET’s arkiver har set henvisninger til Sohns personalemappe. Hvilken personalemappe og hvilket ansættelsesforhold? Som DKP-medarbejder? Som PET-medarbejder? Som folketingsmedlem? Eller minister? Eller er der tale om en tanketorsk – og skulle der måske have stået sagsmappe eller personmappe?

Jeg er træt af at læse om selvmorderen fra Hasseris Arrest. Hvis man ikke kan tåle at sidde i fængsel, kan man jo bare holde sig på den rigtige side af loven.

26. marts 2012

 

Det var godt…

Forårsfornemmelser er bestemt en god ting – og selvfølgelig skal årets første varme dag på forsiden. Men jeg spekulerer nu på, om det er et varsel om en våd sommer, når forsidefotoet viser et skilt med en bil, der kører i havnen.

 

…Og mindre godt

Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke forstår det, når Bent Stenbakken i en anmeldelse skriver, at sangeren ”har en flot, klar stemme, der lige har det der autentiske, svage hæse soulknæk og en engelsk udtale, som Anders Fogh ville give en Nato-stilling for at eje”. Nato-stillingen er sikkert en vits, men hvad går det egentlig ud på? Jeg forstår det simpelthen ikke.

Jeg forstår for resten heller ikke, hvorfor Johannes Montanus fra det lokale universitet skal prædike om homovielser på forsiden. Når Johannes Andersen er i avisen, er det et sikkert tegn på, at der ikke er nyt at skrive om sagen.

14. marts 2012

 

Det var godt…

Avisen giver et pænt og loyalt referat af den politiske del af tortur-disputten, men jeg  forstår ikke, hvorfor man bruger tidligere PET-chef Bonnichsen som kommentator til historien. Manden fremstår som uafhængig kilde, men hvis ærinde er det egentlig, at han går, når han kritiserer brugen af tortur?

Jeg tror, statsministeren er tæt på sandheden, når hun udtaler, at efterretninger er mere indviklet end som så – og det bør pressen holde sig for øje.

. 

…Og mindre godt

Uden i øvrigt at tage stilling til sagen om homovielser irriterer det mig, når politikerne vedtager en lov for at sende et signal. Lovgivning er alt for vigtigt et anliggende til blot at sende signaler – og den kritiske journalist bør være på vagt hver gang, politikerne taler om at sende signaler. Ofte er der andre og ikke altid pæne motiver bag signalpolitikken.

Og hvis det nu er så vigtigt at sende signaler, hvorfor har politikerne så nedlagt telegrafvæsenet?

13. marts 2012

 

Det var godt…

Tak til erhvervsredaktør Anders Abildgaard for historien om hans møde med det tossede danske Kafka-skattesystem. Høj, høj underholdningsværdi – tragedien til trods.

I det hele taget er Erhvervstillægget en god avis i avisen. Tillægget rummer både erhvervslivets top og bund med en helside om en kranfører og en notits om en detroniseret DONG-direktør.

. 

…Og mindre godt

Lige pludselig falder alle over Prime Ocean, fordi virksomheden har et par rumænere ansat – på rumænske vilkår eller det, der ligner. Nordjyske puster stolt til ilden og bærer ved til det bål, der er tændt i håndvasken. Måske burde avisen holde sig lidt tilbage, for dybest set har Prime Ocean blot gjort, som politikerne prædiker. Et stort flertal i Folketinget mener jo, at danske virksomheders fremtid ligger i internationalisering og globalisering – så hvad er egentlig problemet?

Avisen oplyser, at danskerne skal have bæredygtig fisk. Jeg spørger mig selv, om det mon handler om Ostraction meleagris – kuffertfisk?

1. marts 2012

 

Det var godt…

EU har bestemt, at fiskehandlerne fremover skal bruge fiskenes latinske navne. Et besynderligt krav fra EU’s papirnussere – og godt, at avisen bringer den slags frem i dagens lys.

Avisen opsøgende reporter bør finde en dansk politiker for at høre, om han eller hun vil slå et slag for, at vi får genindført den lille latinprøve i folkeskolen. Så har medlemskabet ikke været forgæves, selv om EU  mest af alt minder om en krydsning mellem en architheutis dux (kæmpeblæksprutte) og en mola mola (klumpfisk).

. 

…Og mindre godt

Avisen citerer en radikaler for ondskabsfuldt at sige, at statsadvokaturen ikke kan anbringes i hverken Sønderborg eller Aalborg. Udtalelsen vidner om foragt og had til både sønderjyder og nordjyder – og avisen bør få udtalelsen uddybet.

Statsministeren citeres for, at trængslen er et problem for alle dem, der sidder i kø. Tjaah, det kan man jo ikke være uenig i, men tautologier (selvindlysende sandheder) bør ikke stå uimodsagt i en seriøs avis.

Ellers byder avisens forside på et godt råd til politikerne: Luk kanalen…

26. februar 2012

 

Det var godt…

Søndagsavisen er en tung sag. Fint nok når fimbulvinteren raser udenfor. Men på en dejlig solskinssøndag, hvor det spirer og gror i alle havens hjørner, er dagen bedre brugt på andre ting end avisen.

Så er både bil- og boligtillægget en plage med alle annoncerne og masser af tekstreklame. Men som bekendt lever journalister af at skrive på bagsiden af en annonce, så det kan næppe være anderledes.

Boligtillægget har blandt andet sakset en pressemeddelelse fra et køkkenfirma, der har lavet en undersøgelse. Den viser, at nordjyder tilbringer meget mere tid i køkkenet end københavnere. Tallet overrasker mig ikke, men det er synd, at undersøgelsen kun bruges til køkkenreklame. Måske har vi her forklaringen på, hvorfor der er så stor forskel på københavnsk og nordjysk mentalitet.

. 

…Og mindre godt

Boligtillægget rummer også en oplysning om, at kvinder godt kan slå græs. Det bør nok præciseres, at kvinder ikke alene kan slå græs – de skal slå græs!

 

22. februar 2012

 

Det var godt…

EU har bestemt, at fiskehandlerne fremover skal bruge fiskenes latinske navne. Et besynderligt krav fra EU’s papirnussere – og godt, at avisen bringer den slags frem i dagens lys.

Avisen opsøgende reporter bør finde en dansk politiker for at høre, om han eller hun vil slå et slag for, at vi får genindført den lille latinprøve i folkeskolen. Så har medlemskabet ikke været forgæves, selv om EU  mest af alt minder om en krydsning mellem en Architheutis dux (kæmpeblæksprutte) og en Mola mola (klumpfisk) .

 

…Og mindre godt

Avisen citerer en radikaler for ondskabsfuldt at sige, at statsadvokaturen ikke kan anbringes i hverken Sønderborg eller Aalborg. Udtalelsen vidner om foragt og had til både sønderjyder og nordjyder – og avisen bør få udtalelsen uddybet.

Statsministeren citeres for, at trængslen er et problem for alle dem, der sidder i kø. Tjaah, det kan man jo ikke være uenig i, men tautologier (selvindlysende sandheder) bør ikke stå uimodsagt i en seriøs avis.

Ellers byder avisens forside på et godt råd til politikerne: Luk kanalen…

 

9. februar 2012

 

Det var godt…

Tiderne skifter – og dog. Akkurat som de bladdødsramte publikationer Børge og Vi Unge i min ungdom brugte midteropslaget på et stort billede af Janis Joplin, gentager kulturtillægget succesen godt 40 år efter. Det glæder en halvgammel mand – og Janis kommer op at hænge på herreværelset.

Forresten var det også spændende at læse fotografen Jan Perssons betragtninger om pressefotoets udvikling – et fint oplæg til lidt fagsnak blandt Stiftens egne fotografer.

 

…Og mindre godt

Igen i dag var lederen en forfriskende sproglig opvisning og omtalte den berygtede betalingsring som udplynd-”ring”. Derfor er det nedtur, når SAS-regnskabet andetsteds fejlagtigt og med en floskel omtales som en mavelanding. Regnskabet er ikke udtryk for andet end lidt turbulens – og selskabet flyver videre.

Jeg spekulerer i øvrigt på, om ikke betalingsringen er nemmere at acceptere, hvis man vender den om, så københavnerne skal betale for at komme ud. Det ville give fred hertillands.

8. februar 2012

 

Det var godt…

Jeg kunne godt lide lederen - ikke fordi jeg blev så meget klogere af den. Men lederen var et sandt overflødighedshorn af sproglig rigdom - og det var godt set, at sammenbruddet i energiforhandlingerne faldt sammen med vinterens temperaturmæssige lavpunkt.

Jeg glæder mig også over, at Stiften kan fortælle, at vinterens tælling viser, at der er overraskende mange ørne i Danmark - og at kongeørnen foretrækker vores dejlige landsdel. Og så ligner det jo en tanke, at ørneartiklen var skrevet af Ravn - Jesper Ravn.

 

…Og mindre godt

Så kører debatten endnu en gang om rygerloven. Det trætter mig helt usigeligt og jeg synes, at det er fantasiløs journalistik, når rygerloven altid skal kommenteres af Kræftens Bekæmpelse. Det ville dog være mere relevant at spørge bodegaejerne, tobaksindustrien - og ikke mindst rygerne.

 

3. februar 2012

 

Det var godt…

Stiften har gjort et flot journalistisk arbejde med 112-skandalen – et skoleeksempel på, at vi skyder os selv i foden, når vi gør os afhængige af ny teknologi. De ansvarlige snakker og snakker – mens borgerne bliver mere og mere utrygge. Men jeg savner dog stadig svar på, hvorfor vi ikke bare kan gøre som i gamle dage og ringe til den nærmeste Falck-station – og hvorfor ambulanceførerne ikke bare kan lære vejene udenad akkurat som til taxa-prøven. 

 

…Og mindre godt

Lokdam trues af ny sag. Det er der ikke noget nyt i, men det kunne have været nyttigt med en faktaboks, som giver overblik over mandens tidligere og verserende sager – også selv om en sådan faktaboks kunne bære et erhvervstillæg i sig selv.

Jeg forstår ikke rigtig Ritzau-historien om en pop-musiker, som synes, at det er ”vildt” ubehageligt at stå i RKI. Det er vel sådan set meningen med den slags registre.

25. januar 2012

 

Det var godt…

Vejdirektoratets fornuftige og ædruelige indstilling om Egholm-forbindelsen lægger op til et nyt kapitel i den uendelige historie om den tredje Limfjordsforbindelse. Sjovt at se, hvordan der blev en kø så lang som på Limfjordsbroen i myldretid ved den socialdemokratiske håndvask. 

…Og mindre godt

Avisen oplyser i to Ritzau-artikler på samme side, at politiet sigter flere og flere for hastighedsovertrædelser, og at der bliver flere og flere indbrud. Redaktionen burde have koblet disse tal sammen, for de viser, at politiet åbenbart spilder tiden med ligegyldige fartrazziaer, mens østeuropæiske tyvebander har frit spil. Trygheden i det danske samfund har aldrig været lavere end i dag – ikke mindst fordi den gammeldags landbetjent er afskaffet. Der er et stort behov for et stykke gravejournalistik, der viser konsekvenserne af, at politiet fjerner sig længere og længere fra det danske folk.

13. januar 2012

 

Det var godt…

Fredag den 13. var en velvalgt dag til gode råd om motorsaven i tillægget Friii – oven i købet (bemærk efternavnet) skrevet af Søren Skov. Den slags råd kan ikke gentages for tit – også selv om der er dem, som måtte mene, at i mit tilfælde er det spildte Guds ord på Balle-Lars.

 

…Og mindre godt

Fredag den 13. bød på et nyt kapitel i gyseren om Vestas. Virksomheden bliver åbenbart ledet, som vinden blæser. Jeg savner en gang dybtborende journalistik om Vestas, der efterhånden ligner et stykke papir i Stein Baggers skuffe.

Lad os få at vide, hvad Vestas får i stats- og EU-støtte – og hvorfor er det så lige, at det er skatteyderne, som skal betale, når det går dårligt? Er det ledelsen, der ikke dur? Er direktøren nu så stor en engel, som han selv mener? Er grønne jobs og vedvarende energi en god forretning? For virksomhederne? For samfundet? Eller er politikernes grønne drømme blot blålys, bragesnak og bristede illusioner?

8. januar 2012

 

Det var godt…

Søndagsavisen er noget særligt. Første sektion til morgenbordet og Indsigt-sektionen til divanen om eftermiddagen.  

Dagens Indsigt bød på flere gode artikler. En munter fortælling om AK-47 geværet og et spændende rejsebrev fra Koreas glemte borgerkrig. Og så selvfølgelig det ugentlige hit, sprogklummen Ordjyske, som er god at få forstand af – ikke mindst for avisens egne skribenter.  Ordjyske handlede imellem andet godt om sidste uges mest brugte ord – betalingsring. Ordet er bestemt ikke nyt – for gennem århundreder har mænd jo beseglet deres ægteskab med en betalingsring.

 

…Og mindre godt

Det ligner mest af alt spin, når socialdemokrater nu klager over, at statsministerens køn er et problem. Det er altså regeringens politik, der er problemet – og at give statsministerens køn skylden er blot et forsøg på at snakke udenom. Det klæder ikke Stiftens ellers dygtige Christiansborg-medarbejdere, når de falder for en sådan billig spinmanøvre.

 

 

 

Retur

 

 

 

© 2012 • Jesper Hansen • Nørremarksvej 6 • Øland • 9460 Brovst • Telefon 98130201 •  Mobil 29390365  •  Mail